Charakteristika masáže
CHARAKTERISTIKA MASÁŽE
- soubor hmatů, které masér aplikuje na klienta za účelem relaxačním, rekonvalescenčním, terapeutickým a regeneračním
- masáže – v sériích a dávkách – není dobré masírovat každý den
- provádí se v určitém sledu v hmatu – nejčastěji cestou vzestupnou (hmaty směřují k srdci)
- tam, kde má člověk zdravotní problém, např. hypertenzi (krevní tlak) hmaty od srdce
- při masážích hraje důležitou roli hygiena maséra i klienta,ale i zdravotní stav
- jen na uvolněných svalech – nesmí být prováděna násilím a nesmí být prováděna těsně po jídle
Vybavení masérny
- místnost musí odpovídat hygienickým normám
- suchá, dobře větratelná
- předepsaná teplota (24-25°C)
- dodržovat – čistota, klid, nekouřit, omyvatelná podlaha, lékárnička
Základní masérské hmaty
- 1. TŘENÍ – je to nejpovrchněji působící hmat, při kterém se masírovací prostředek nanáší na kůži – většinou začínáme periferně a směřujeme k srdci, je to diagnostický hmat pro maséry
- 2. VYTÍRÁNÍ, ROZTÍRÁNÍ – zpracováváme malé oblasti svalů ale také podkoží a šlachy
- hmaty působí postupně hlouběji a jedná se o skupinu hmatů, kdy se detailněji střídá intenzita
- 3. HNĚTENÍ – zpracovávají se svalové skupiny, které jsou dobře dostupné – působí se tlakem, je to nejhloubější způsob masérského hmatu
- ovlivňuje mízní a žilní oběh
- 4. TEPÁNÍ – rytmické nárazy prováděné střídavě oběma rukama
- má tonizační účinek, může být povrchní nebo hluboké (stimulační)
- 5. CHVĚNÍ – působení na skupinu uvolněních svalů
- rychlé – dráždí svaly
- pomalé relaxace a uvolnění
Náhledy fotografií ze složky Maséřina