Základní pojmy
ZÁKLADNÍ POJMY
°výživa = nejvýznamnější faktor vnějšího prostředí, který ovlivňuje zdraví člověka
= soubor složitých procesů, kdy se z potravy do organismu dostávají látky potřebné k výstavbě a obnově tkání, k energetické úhradě
°poživatiny = potraviny ( zdroj B, T, S, vitamínů a min.látek )
°pochutiny = zlepšení chuti
= převážně rostlinného původu
°potrava = soubor poživatin a příjem potravy v rovnováze
°pokrmy = tepelně upravené pokrmy a nápoje
-1kcal =4,2 kJ
-1g Bílkovin = 17 kJ
-1g Sacharidu = 17 kJ
-1g Tuku = 38 kJ
BÍLKOVINY - PROTEINY
*zdroj energie, významná složka stravy
*výstavba a údržba tělesných tkání
*důležité pro tvorbu trávicích šťáv, enzymů, hormonů a obranných látek
*výživa mozku
*nelze je nahradit
**plnohodnotné B
=obsahují nezbytné AMK ve správném množství a poměru ( maso, ryby, mléko, vejce )
**neplnohodnotné B
*rostlinné bílkoviny ( obiloviny, luštěniny, ořechy, brambory )